Εργαστήριο της Balkan Society for Theory and Practice (BSTP): είναι ο εθνικισμός παρωχημένος;

Η Balkan Society for Theory and Practice θα διοργανώσει το δεύτερο εργαστήριό της από την 1η ως τις 12 Ιουλίου 2019, στην Πρίστινα του Κοσόβου. Δεχόμαστε αιτήσεις από όλα τα επιστημονικά πεδία και επιθυμούμε τη συμμετοχή ακτιβιστών και καλλιτεχνών, ακόμη και αν η δουλειά τους δεν έχει τη μορφή του παραδοσιακού κειμένου.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η διερεύνηση του ερωτήματος αν ο εθνικισμός είναι μια παρωχημένη ιδεολογία. Είναι σε θέση να αφουγκραστεί ή να απαντήσει στις ανάγκες του καιρού μας; Στο εργαστήριο θα παρουσιαστεί η κυρίαρχη αντίληψη περί εθνικισμού και η σχέση της με τα συντηρητικά κινήματα, αλλά και επαναστατικές αντιλήψεις και πρακτικές χρήσεις του εθνικισμού. Θα συγκεντρωθούν ακροατές και ομιλητές από όλο τον κόσμο προερχόμενοι από διάφορα επιστημονικά πεδία, για να συζητήσουν και να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εθνικισμό.

Το εργαστήριο θα είναι ένας χώρος συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή και την επεξεργασία ερευνητικών προγραμμάτων. Οι παρουσιάσεις θα αφορούν δουλειές που είναι σε εξέλιξη και παραμένουν ανοιχτές ως προς την ανάπτυξή τους. Θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να μας παραδώσουν τα κείμενά τους πριν από τη συνάντησή μας στο Πρίζρεν. Αυτό θα εξασφαλίσει στον κάθε ομιλητή τον χρόνο να επανεξετάσει το υλικό του. Θα συζητάμε δυο κείμενα τη μέρα, αφιερώνοντας δυο ώρες κατά προσέγγιση σε κάθε κείμενο. Το εργαστήριο θα συνίσταται στην παρουσίαση των βασικών σημείων του κάθε κειμένου, διάρκειας 20-25 λεπτών, η οποία θα ακολουθείται από συζήτηση, ερωτήσεις και ανατροφοδότηση από την ομάδα.

Επειδή η BSTP επιθυμεί να αποτελέσει χώρο συζήτησης και κριτικής σκέψης και για το ευρύτερο κοινό, θα υπάρξουν και διαλέξεις, προβολές, συζητήσεις και καλλιτεχνικές παραστάσεις. Στο προηγούμενο εργαστήριό μας φιλοξενήσαμε τους εξής κορυφαίους ακαδημαϊκούς: Gržinić, Tjaša Kancler, Piro Rexhepi, Paola Bacchetta, Sezgin Boynik, Nita Luci, Eli Krasniqi, Boris Buden, και Linda Gusia, οι οποίοι παρουσίασαν τη δουλειά τους. Ένα από τα αποτελέσματα του εργαστηρίου της BSTP το 2018, ήταν η συνεργασία μας με το Feminist Critique Journal. Η BSTP και το Feminist Critique Journal συνεργάζονται πάνω σε ένα ειδικό πρόγραμμα, το «Να έρθουμε σε ρήξη με τη Μετάβαση» (Breaking with Transition), για τη μετα-αποικιακή θεωρία και τη θεωρία της αποαποικιοποίησης στα Βαλκάνια.

Η έναρξη του εργαστηρίου του 2018 είχε γίνει στον κινηματογράφο Kino Lumbardhi, που είναι ένας πολιτικός χώρος και ανεξάρτητος πολιτιστικός θεσμός του Πρίζρεν. Το εργαστήριο του 2019 θα γίνει στο Kino Armata, έναν νέο δημόσιο χώρο στην Πρίστινα για την προώθηση της εναλλακτικής καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η 15η Φεβρουαρίου 2019. Παρακαλούνται οι αιτούντες να υποβάλουν το βιογραφικό ή τον φάκελό τους, μια περίληψη της παρουσίασής τους (250 λέξεις), μαζί με ένα σημείωμα, μέχρι 250 λέξεις, όπου θα εξηγούν πώς σχετίζεται η έρευνά τους με το θέμα του εργαστηρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αιτήσεις, επισκεφθείτε το: www.balkansocietytp.com

‹›×

×

Previous Next