Ποιος σώζει ποιον;

Ποιός σώζει ποιόν; Οι πλούσιοι σώζουν τους φτωχούς; Οι πολιτικοί σώζουν τις τράπεζες; Τα ταμεία διάσωσης των τραπεζών σώζουν την Ευρώπη; Ή οι φορολογούμενοι σώζουν μερικά άτομα; Εξ αιτίας ποιών συμφερόντων προκλήθηκε η λεγόμενη κρίση; Το νέο ντοκιμαντέρ των Λέσλι Φράνκε και Χερντολορ Λόρεντζ ρίχνει λίγο φως σε αυτό το ζήτημα.

Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 205, η ταινία παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε εκατοντάδες κινηματογραφικές αίθουσες ταυτόχρονα σε διαφορετικές πόλεις σε όλη την Ευρώπη! Μπορείτε και εσείς να φιλοξενήσετε την πρεμιέρα της ταινίας στην πόλη σας! Μόνο μέσω της ενημέρωσης και του ανοικτού διαλόγου μπορούμε να σταματήσουμε τα ταμεία διάσωσης σε όλη την Ευρώπη και να εγκαταστήσουμε μια πραγματική δημοκρατία.

Καλά ακούσατε: Σας προσκαλούμε όλους και όλες να φιλοξενήσετε την πρεμιέρα της ταινίας στην πόλη σας, οπουδήποτε στην Ευρώπη ή στον κόσμο. Σε αντίθεση με άλλες, η ταινία «Ποιος σώζει ποιον;» θα είναι διαθέσιμη από την πρώτη μέρα σε όλους όσους ενδιαφέρονται να την δουν ή να την δείξουν σε άλλους σε έξι γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, ελληνικά, ιταλικά). Με αυτόν τον τρόπο θα διαδοθεί ευρύτατα το μήνυμα της ταινίας από την πρώτη μέρα-σε όλη την Ευρώπη και ίσως και αλλού. Η εμπειρία υπάρχει από προηγούμενες ταινίες των σκηνοθετών: «Το νερό βγάζει λεφτά» (2011) και «Σιδηρόδρομοι προς πώληση» (2007). Το «Ποιος σώζει ποιον;» είναι μια «ταινία από τα κάτω”– έγινε με τη χρηματοδότηση αυτών που θέλουν να την δουν, να την προβάλλουν και να τη χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο ενημέρωσης. Μια ταινία που ανήκει σε όλους μας. Μια ταινία που μας αφορά όλους.

Γι’ αυτό, κάντε την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 ημέρα δράσης και, μαζί με μας, φιλοξενήστε την πρεμιέρα της ταινίας στην πόλη σας– σε κινηματογραφικές αίθουσες ή αλλού!

  1. Ποιο είναι το θέμα της ταινίας;

Έξι χρόνια τώρα, οι πολιτικοί δημιούργησαν πολλά ταμεία διάσωσης για να σώσουν τις «συστημικά σημαντικές» τράπεζες και τα «υπερχρεωμένα» κράτη. Λένε ότι το κάνουν για το καλό της ευρωπαϊκής οικονομίας και επομένως όλων των ευρωπαίων πολιτών. Το «Ποιος σώζει ποιον;» δείχνει ποιος πραγματικά σώζεται. Ποτέ δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τη διάσωση των Ελλήνων ή των Ισπανών ή των Πορτογάλων. Αυτοί που επωφελήθηκαν από την κρίση είναι οι πιστωτές, που κατά διαβολική σύμπτωση είναι αυτοί που συνέβαλαν ουσιαστικά στην κρίση με κερδοσκοπικές επενδύσεις υψηλού κινδύνου. Για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, έπρεπε να εξοντωθούν οι φορολογούμενοι και τα κράτη πρόνοιας σε όλη την Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις ακολουθούν πολιτικές λιτότητας: κόβονται οι συντάξεις, καταργούνται ή ιδιωτικοποιούνται τα δημόσια συστήματα πρόνοιας. Η ταινία «Ποιος σώζει ποιον;» δείχνει πώς οι τράπεζες και άλλοι πιστωτές κατάφεραν να μετατρέψουν την χρηματοπιστωτική κρίση σε μια αποδοτικό επιχειρηματικό μοντέλο. Όπως το έθεσε ο καθηγητής Χανς-Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου ifo στο Μόναχο, «πρόκειται για ένα επιχειρηματικό μοντέλο που εφαρμόζουν οι τράπεζες. Σε περιόδους κρίσης βασίζονται στα κράτη για να τις διασώσουν. Στις καλές περιόδους αποκομίζουν κέρδη τα οποία μοιράζουν στους μετόχους τους. Τα χρήματα χάνονται. Στις δύσκολες περιόδους το έλλειμμα καλύπτεται από τους φορολογούμενους».

    1. Μόνο μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο!

Από τότε που αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω στην ταινία, τρία χρόνια πριν, έχουμε συνεργαστεί με διάφορες οργανώσεις στήριξης από όλη την Ευρώπη: κοινωνικά κινήματα, ΜΚΟ, σωματεία και πολιτικούς φορείς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και αλλού. Είμαστε πεισμένοι ότι για να υπάρξει μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια με βάση τις κοινές εμπειρίες και γνώσεις και τη βαθιά κατανόηση του παγκόσμιου πολιτικού πλαισίου.

    1. Η ταινία μας αφορά όλους!

Τα ζητήματα που παρουσιάζονται στην ταινία επηρεάζουν σχεδόν κάθε ευρωπαίο πολίτη, δεδομένου ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες από τις οποίες όλοι επωφελούμαστε, κινδυνεύουν. Το κράτος πρόνοιας έχει ελπίδες να αντιμετωπίσει τη δύναμη των χρηματαγορών μόνο αν οι πολίτες καταλάβουν ποιο είναι το συμφέρον τους σ’ αυτό το «ευρωπαϊκό παιχνίδι δισεκατομμυρίων», αν κατανοήσουν τις βασικές δομές και τους μηχανισμούς του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Η ταινία «Ποιος σώζει ποιον;» είναι το μέσο για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο.

Σας ενδιαφέρει το θέμα της ταινίας και θα θέλατε να την χρησιμοποιήσετε για να αποκαλύψετε τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των διασώσεων των τραπεζών και των κρατών και αυτούς που πραγματικά ωφελήθηκαν από τις διασώσεις; Τότε πάρτε μέρος στην ημέρα δράσης που θα γίνει σε όλη την Ευρώπη, την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015, φιλοξενώντας την πρεμιέρα της ταινίας στην πόλη σας!

Πώς θα το κάνετε; Φτιάξαμε ένα εγχειρίδιο που δίνει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης. Για περισσότερες ερωτήσεις, προτάσεις και ενδιαφέροντα επικοινωνήστε ελεύθερα μαζί μας στο info(at)whos-saving-whom.org τηλ.+49(0)176-34854689.

Ομάδα εκστρατείας “Ποιος σώζει ποιον;”