Η αποχή των αριστερών ψηφοφόρων στην Πολωνία

Το πολωνικό αριστερό ινστιτούτο Fundacja Naprzód (Forward Foundation) εξέδωσε με την οικονομική υποστήριξη του transform! Europe μια εργασία στο ζήτημα της αποχής των αριστερών ψηφοφόρων στην Πολωνία.

Czesław Kulesza, Katarzyna Piotrowska, Gavin Rae:
«Η αποχή των αριστερών ψηφοφόρων στην Πολωνία»
Fundacja NAPRZÓD, Βαρσοβία 2018

Παρακαλώ βρείτε τη μελέτη (pdf) στη δεξιά στήλη της ιστοσελίδας

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, η αριστερά δεν εκπροσωπείται στο πολωνικό κοινοβούλιο. Ωστόσο, μόλις μια δεκαετία νωρίτερα είχε κερδίσει τόσο τις κοινοβουλευτικές όσο και τις προεδρικές εκλογές. Η αριστερά παραμένει αδύναμη και διαιρεμένη και ταυτόχρονα περίπου το μισό εκλεκτορικό σώμα απέχει τακτικά από τις εκλογές. Ένα από τα κύρια καθήκοντα της αριστεράς επομένως είναι να βρει τρόπο να κερδίσει την υποστήριξη όσων μπορεί να θελγονται απο τις αριστερές ιδέες και πολιτικές, αλλά δεν συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Με αυτό το στόχο κατά νου, το αριστερό πολωνικό ινστιτούτο Fundacja Naprzód (Forward Foundation) δημοσίευσε μια μελέτη πάνω στο ζήτημα της αποχής των αριστερών ψηφοφόρων στην Πολωνία. Η μελέτη συνδυάζει δευτερογενή ανάλυση των δεδομένων για τα πρότυπα της αποχής και την ταυτότητα των απεχόντων· με πρωτογενή δεδομένα από ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις για την πολιτική θέση των αριστερών απεχόντων, τους λόγους για τους οποίους απέχουν και ποιες είναι οι κατάλληλες στρατηγικές των αριστερών κομμάτων για να ενεργοποιήσουν τους απέχοντες.

Η μελέτη δείχνει ότι όσοι δεν ψηφίζουν προέρχονται από τα πιο αποκλεισμένα τμήματα της κοινωνίας. Αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί έλκονται από σαφείς αριστερές πολιτικές, που περιλαμβάνουν την κρατική παρέμβαση, τη μείωση των κοινωνικών ανιστοτήτων, την υποστήριξη των σεξουαλικών δικαιωμάτων κτλ. Ωστόσο, οι αριστεροί απέχοντες λιγότερο σαφείς ιδεολογικές τοποθετήσεις από τους αριστερούς ψηφοφόρους. Οι αριστεροί απέχοντες είναι εν γένει απογοητευμένη από την πολιτική στην Πολωνία και νιώθουν ότι τα αριστερά κόμματα τους πρόδωσαν όταν ήταν στην εξουσία.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα αριστερά κόμματα πρέπει να παρουσιάσουν ένα σαφές αριστερό πρόγραμμα στο εκλογικό σώμα. Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων που να περιμένουν το σχηματισμό ενός νέου αριστερού κόμματος. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων που θα μπορούσαν να πειστούν να ψηφίσουν ένα αριστερό κόμμα. Για ν κερδίσουν την υποστήριξη των εκλογέων αυτών, τα αριστερά κομματα πρέπει να παρουσιάσουν σαφείς και πρακτικές πολιτικές που θα στοχεύουν στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Είναι λιγότερο πιθανό να προσελκυστούν από αριστερά συνθήματα, αν και οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν αριστερές θέσεις σε θέματα όπως η ιστορία και κοινωνικοπολιτιστικά ζητήματα, όπως και στα οικονομικά. Κυριολεκτικά δεν υπάρχει καθόλου υποστήριξη από τους αριστερούς ψηφοφόρους και απέχοντες για ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα του τρίτου δρόμου.

Δυστυχώς κανένα αριστερό κόμμα στην Πολωνία δεν έχει αναπτύξει αυτή τη στιγμή μια στρατηγική για να προσελκύσει αριστερούς απέχοντες. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα συμβάλει στη οικοδόμηση μιας στρατηγικής από τα αριστερά κόμματα ώστε να κερδίσουν την υποστήριξη κάποιων από όσους τα εγκατέλειψαν τα προηγούμενα λίγα χρόνια.

Περιεχόμενα
  • Εισαγωγή
  • Η σημασία της αποχής για την Αριστεράς
  • Αποχή στις πολωνικές εκλογές – Περιφερειακές και ευρωπαϊκές προοπτικές
  • Σταθερότητα των ψηφοφόρων στην Πολωνία
  • Η ταυτότητα της αποχής στην Πολωνία
  • Το αριστερό εκλογικό σώμα
  • Αποχή και Αριστεράς
  • Οι θέσεις των αριστερών που απέχουν από τις εκλογές
  • Στρατηγικές των πολωνικών αριστερών κομμάτων για τους απέχοντες
  • Συμπεράσματα και προτάσεις

Μετάφραση από τα αγγλικά: Πέτρος Κοντές